Buurtprojecten

Gezonde buurten door middel van een groene impuls

In Kortenhoef en Nederhorst den Berg, zijn we met omwonenden van twee pleinen, een hofje en de buitenruimte van een sociaal cultureel centrum om de tafel gegaan om met elkaar te bespreken hoe we de buurt een groener en socialer karakter konden geven.

In Kortenhoef ging het om een aantal straten die twee pleinen en een hofje omvatten waarbij vooral de pleinen voornamelijk uit stenen bestonden. Samen met de bewoners hebben we een plan voor de twee pleinen en het hofje gemaakt en gerealiseerd. Voor een van de pleinen welke geen enkel groen (afgezien van de omringende blokhagen) en speeltoestellen bevatte, zijn de bewoners met de wens gekomen om een buurtmoestuin te realiseren. Met fruitbomen en struiken, kruiden en moestuinbakken.

Voor het tussenliggende hofje wat al aardig wat groen bevatte was de wens om een aantal fruitbomen op de grasstrook te planten, het plaatsen van een insectenhotel en een multispellentafel.

In Nederhorst den Berg hebben we met bewoners de grijze buitenruimte van het Sociaal Cultureel Centrum omgevormd tot een groene sociale ontmoetingsplaats. Hier is gebruik gemaakt van inheemse planten, bomen en struiken. Ook zijn er twee banken geplaatst waar bewoners gezellig met elkaar kunnen vertoeven in de schaduw. De tegels op de plek waar de fietsen gestald worden, zijn vervangen door grastegels. Zo is er een verharde ondergrond voor de fietsen maar kan het regenwater toch de grond in.

Voor het andere plein waar speeltoestellen aanwezig waren is gekozen voor het omvormen van de omringende blokhagen en het vergroten van die plantvakken. Ook was de wens om daar een boom te plaatsen voor extra schaduw op het plein. Dit deel van het project zullen we in het najaar uitvoeren aangezien we nu met broedende vogels in de blokhagen te maken hebben.

Het werken aan de plannen, het realiseren hiervan en het toekomstige onderhoud, heeft tot resultaat dat bewoners meer of weer in verbinding staan met elkaar. Bewoners zijn gezamenlijk in beweging om hun projecten met elkaar te onderhouden. Er is meer groen in de buurt ter bevordering van de biodiversiteit en het afkoelen van de omgeving. Ook kan het regenwater beter de grond in. Er wordt ook regenwater opgevangen om het groen mee te bewateren.

Ben je benieuwd wat je in jouw omgeving kan doen? We denken graag met je mee! Heb je al leuke ideeën? Dan helpen we je graag om deze te realiseren! Neem dan contact met ons op via 035-2343999 of via contact@duurzaaminenergie.nl