Interviews met duurzame doeners

Mei 2025

Duurzame doeners! Geen woorden maar (groene) daden.

Els Riebroek en haar man Marius uit Kortenhoef wilden er niet over klagen maar er iets aan doen. “Het is net voor Corona begonnen. Mijn man wilde graag wandelen en omdat door de pandemie de clubjes waar ik lid van was ineens ophielden, besloot ik met hem mee te gaan. Het was mij al eerder opgevallen dat, als ik over de Herenweg van Kortenhoef naar mijn dochter in Ankeveen fietste, er overal rommel lag. Nou kende ik een vrouw op het Moleneind in Kortenhoef die haar hond geleerd had om blikjes en flesjes te apporteren die zij dan weggooide. Daar zat toen nog geen statiegeld op. Dat vond ik zo leuk, dat ik zelf ook dacht bij het zien van al dat afval: ‘Wat kan ík doen? Ik pak het op!’

Marius en Els zijn toen zelfs naar de gemeente gegaan om een paar prikstokken te vragen. Die kregen ze. “Sindsdien lopen we een paar keer week een rondje door het dorp en alles wat we zien liggen, rapen we op en stoppen we in een zak”. Els vertelt dat inwoners van Wijdemeren via Fixi (zie https://www.wijdemeren.nl/meldingen) zaken kunnen rapporteren zoals gevaarlijke tegels op de stoep, grote takken op de weg en geluidsoverlast. “Ook als er bijvoorbeeld een verkeersbord in het water ligt, kan je dat daar melden. Zo houden we de buurt al met al aardig netjes en schoon. Naast Kortenhoef wandelen we ook in het Spanderswoud of Gooilust en daar doen we hetzelfde”.

Inmiddels zit er op flesjes en blikjes wel statiegeld en die levert het stel met plezier in. “Van die opbrengst en het geld dat we wel eens vinden, doen we af en iets leuks’, klinkt Els vrolijk die toevoegt dat ze die verdiensten ook netjes bijhoudt. Verder zien ze vaak waardering van mensen die hun duim omhoog steken. “Vorige zomer, toen het heel heet was, kregen we van een werkman, die net een doos ijsjes had gekocht, een ijsje. Heel aardig!”

Els verwondert zich over bepaald gedrag dat afval op straat veroorzaakt. “Pakjes sigaretten bijvoorbeeld. De laatste sigaret wordt opgestoken en vervolgens wordt het pakje op de grond gegooid, terwijl ze het even daarvoor nog in hun zak hadden zitten! Waarom stop je dat dan niet gewoon terug?! Ik vind er zo zeven, acht op een ronde. Poepzakjes flikkeren ze, op z’n Hollands gezegd, ook zo in de bosjes. Maar goed, we hebben er ook wat dat betreft weer via een melding op Fixi voor gezorgd, dat bij de ingang naar het Spanderswoud en Gooilust nu een vuilnisbak staat. Zo kunnen hondenbezitters die zakjes beter kwijt”.

Opgeruimd staat netjes.