Prijswinnaars energiebesparing 2020

Hoe gaat het verder met de drie prijswinnaars?

Evert de Bruin – voorbeeldhuis

Lees het Gelijkstroomnieuws 2020

Voorbeeld huis werkend op gelijkstroom geopend in Ankeveen. Aanmelden voor bezichtiging is mogelijk via info@12voltinhuis.nl. 
Het voorbeeld huis is mede mogelijk gemaakt met de eerste prijs van de prijsvraag energiebesparing van de gemeente Wijdemeren waardoor een rondleiding voor inwoners uit Wijdemeren gratis is. 

Het voordeel van het gebruik van gelijkstroom is de energiebesparing die te behalen is door de opgewekte zonne-energie niet langer om te vormen naar 230 Volt AC waardoor de noodzaak van een omvormer vervalt. Alle elektronische apparatuur is inmiddels met een adapter te koop waardoor deze nu heel gemakkelijk op een accu is aan te sluiten door de bijgeleverde adapter, die voorheen transformator werd genoemd, niet langer te gebruiken. Dat scheelt energie, want het is al vrij lang bekend dat er 30% energie verloren gaat in de transformator aan warmte. Maar door ook niet langer een omvormer te gebruiken kun je nog meer energie besparen. Lees verder..

 

Esther Klaver-Stuyver – buurtauto

Bij ons in de buurt zijn inmiddels diverse huizen met zonnepanelen op het dak. Om het net minder te belasten zou een buurtbatterij een oplossing kunnen zijn, Door in plaats van een batterij auto’s in te zetten kan de buurt rijden op zijn eigen energie. Als er voldoende buurtauto’s zijn zou ook het parkeerprobleem in een aantal straten opgelost worden, daar mensen dan geen eigen tweede auto meer zouden hoeven hebben. Indien de buurtauto’s in heel Wijdemeren staan, is het voor de bewoners ook makkelijker het gemeentehuis en het ziekenhuis te bereiken. Nu is er tussen de dorpen geen openbaar vervoer en zijn mensen zonder auto aangewezen op een taxi.

Paul Poulissen – wijkbron

Door eerst de beschikbare duurzame energie uit de buurt te gebruiken, kunnen wijken in de toekomst steeds meer in hun eigen energiebehoefte voorzien. Dit scheelt investeringen vanuit de netbeheerder zoals het aanleggen van dikkere kabels of extra transformatorstations.

Mijn idee is, om de waterzuiveringslocatie van Vitens aan de Rading om te gaan vormen tot een WijkBron waarbij er een zonneweide wordt aangelegd, geothermie (grondwater onttrekken om lage temperatuurverwarming aan te bieden) een rol speelt en een buurtbatterij de opgewekte energie vasthoudt en gecontroleerd de wijk in kan sturen waar nodig. Zie ook Buurt-energieproject Bomenbuurt Loosdrecht.

Evert de Bruin overleden

Evert de Bruin, inmiddels in de hele regio bekend van 12Voltinhuis is 8 februari 2021 overleden. Hij was al een tijd ernstig ziek maar bleef tot het allerlaatst actief in het uitdragen van zijn kennis.  Evert had veel over voor zijn passie. Hij was speciaal naar Ankeveen verhuisd om ruimte te maken voor zijn voorbeeldhuisje op 12/24 volt gelijkstroom dat kan draaien op één zonnepaneel. En voor de meeste apparaten in huis heeft hij een goed alternatief op 12/24 Volt gevonden. Vorig jaar heeft Evert de eerste prijs gewonnen bij de prijsvraag energiebesparing van de gemeente Wijdemeren. Mogelijk is 12Voltinhuis ook toepasbaar voor nieuwbouw van tinyhouses. Wij wensen Everts vrouw Sandra en de kinderen heel veel sterkte bij dit verlies. Na een flinke periode van rust zal Sandra de promotie van Everts 12Voltinhuis zeker voortzetten. Dan is aanmelding voor bezichtiging mogelijk via info@12voltinhuis.nl. Nadere informatie op www.12voltinhuis.nl

Prijsuitreiking initiatieven energiebesparing 2020

De winnaars zijn bekend. We kijken terug op een mooi traject. 13 bijzondere initiatieven en veel enthousiasme.

De gemeente Wijdemeren heeft de drie prijzen beschikbaar gesteld om de ideeën verder te brengen. 

De jury bestaande uit Mariken Betsema, Sytske van den Akker en Eric Paardekooper Overman heeft zijn keuze gemaakt en vastgelegd in een uitgebreid juryrapport

De jury: Eric, Mariken, Sytske

De drie prijswinnaars

Dank aan alle initiatiefnemers die een idee hebben ingebracht.
De energiecoöperatie helpt ook deze ideeën graag verder.

Energiespel
(teruggetrokken)

Waterstofhuis 
(teruggetrokken)

Voor de prijsvraag energiebesparing 2020 zijn 13 ideeën ingediend.

Tijdens twee inspirerende sessies in het gemeentehuis hebben de initiatiefnemers uitgewisseld en hard gewerkt van idee naar plan.  

Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Wijdemeren

Organisatie
Energiecoöperatie Wijdemeren
ECWijdemeren.nl

Afbeeldingen en video’s
Arnoud van den Heuvel

 

De laatste ronde van de prijsvraag

(in weekblad Wijdemeren)
4 maart 2020 waren de kandidaten die meedingen naar de prijzen voor energiebesparing nog een keer bij elkaar. We mochten de ruimte in het gemeentehuis gebruiken en konden genieten van een inspirerende ronde langs de initiatieven. De jury was er ook bij en dat maakt het extra spannend. Nog een week en dan beslist de jury welke vijf initiatieven door mogen naar de finale op 25 maart. Alle ideeën zijn het waard om te winnen. Wat hebben we gezien? Een overdekte parkeerplaats met zonnepanelen voor de ijsbaan in Nederhorst den Berg, een buurtbatterij in Loosdrecht, een huis dat met alle apparaten op 12 volt draait, warmteterugwinning uit je eigen afvalwater thuis, energiebesparing met ouderen in Kortenhoef, een zonnepaneel met warmte uit de lucht, een duurzaamheidscentrum op de Rading, sedumdaken waarvoor de plantjes op de Rading worden gekweekt, een eigen coöperatief energiebedrijf, een buurtauto en een (doorgeef)kit waarmee je je eigen verwarming kunt inregelen.  Als energiecoöperatie vinden we alle initiatieven zo inspirerend dat we ze graag verder helpen. Ook als ze de prijs niet winnen. 

ivm corona is de prijsuitreiking uitgesteld tot 19 mei 2020. In een onlinebijeenkomst presenteren de vijf genomineerden hun plannen, waarna het juryrapport wordt voorgelezen. Na afloop brengt wethouder Boermans de prijzen rond.