Prijsvraag energiebesparing 2020

De winnaars zijn bekend. We kijken terug op een mooi traject. 13 bijzondere initiatieven en veel enthousiasme.

De gemeente Wijdemeren heeft de drie prijzen beschikbaar gesteld om de ideeën verder te brengen. 

De jury bestaande uit Mariken Betsema, Sytske van den Akker en Eric Paardekooper Overman heeft zijn keuze gemaakt en vastgelegd in een uitgebreid juryrapport

 

De drie prijswinnaars

 

Dank aan alle initiatiefnemers die een idee hebben ingebracht.
De energiecoöperatie helpt ook deze ideeën graag verder.

Energiespel
(teruggetrokken)

Waterstofhuis 
(teruggetrokken)

Voor de prijsvraag energiebesparing 2020 zijn 13 ideeën ingediend.

Tijdens twee inspirerende sessies in het gemeentehuis hebben de initiatiefnemers uitgewisseld en hard gewerkt van idee naar plan.  

Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Wijdemeren

Organisatie
Energiecoöperatie Wijdemeren
ECWijdemeren.nl

Afbeeldingen en video’s
Arnoud van den Heuvel

 

De laatste ronde van de prijsvraag

(in weekblad Wijdemeren)
4 maart 2020 waren de kandidaten die meedingen naar de prijzen voor energiebesparing nog een keer bij elkaar. We mochten de ruimte in het gemeentehuis gebruiken en konden genieten van een inspirerende ronde langs de initiatieven. De jury was er ook bij en dat maakt het extra spannend. Nog een week en dan beslist de jury welke vijf initiatieven door mogen naar de finale op 25 maart. Alle ideeën zijn het waard om te winnen. Wat hebben we gezien? Een overdekte parkeerplaats met zonnepanelen voor de ijsbaan in Nederhorst den Berg, een buurtbatterij in Loosdrecht, een huis dat met alle apparaten op 12 volt draait, warmteterugwinning uit je eigen afvalwater thuis, energiebesparing met ouderen in Kortenhoef, een zonnepaneel met warmte uit de lucht, een duurzaamheidscentrum op de Rading, sedumdaken waarvoor de plantjes op de Rading worden gekweekt, een eigen coöperatief energiebedrijf, een buurtauto en een (doorgeef)kit waarmee je je eigen verwarming kunt inregelen.  Als energiecoöperatie vinden we alle initiatieven zo inspirerend dat we ze graag verder helpen. Ook als ze de prijs niet winnen. 

ivm corona is de prijsuitreiking uitgesteld tot 19 mei 2020. In een onlinebijeenkomst presenteren de vijf genomineerden hun plannen, waarna het juryrapport wordt voorgelezen. Na afloop brengt wethouder Boermans de prijzen rond.