Gelijkstroomhuis Evert de Bruin

Zonnepanelen wekken een gelijkspanning op. Alle elektronische apparatuur werkt op gelijkspanning. Door niet langer een omvormer naar 230V te gebruiken is een energiebesparing te behalen. Uit mijn onderzoek blijkt de energiebesparing 70% per apparaat te zijn en 80-98% in standby gebruik. In de winkel is inmiddels alle elektronische apparatuur op 230V met 12V adapter leverbaar waardoor deze ook direct op 12V is aan te sluiten. Ook verlichting met transformator in de voet werken op 12V en door de transformator te verwijderen is ook hier 70% besparing mogelijk. 

Wat maakt je idee verrassend?
Het verrassende is dat iedereen inmiddels 12V apparatuur in huis heeft zonder dat men dat weet. Zo levert KPN en Ziggo de ADSL modem standaard met 12V adapter en ook de interactieve tv-ontvanger van KPN heeft een 12V adapter. Wie pas nieuwe apparatuur gekocht heeft dan heeft deze meestal een adapter en die is meestal 12V. Uit mijn onderzoek blijkt dat soms wel de helft van de apparatuur en verlichting bij de mensen thuis al 12V te zijn zonder dat men dat weet en dat is verrassend voor hen.

Wat maakt je idee vernieuwend?  
Het gebruik van 12V maar ook  24V en 48V wordt al tientallen jaren toegepast in auto’s, boot, caravan en camper. Gebruik van apparatuur en verlichting op 12V die met zonnepanelen wordt opgewekt wordt al tientallen jaren toegepast in huis in gebieden buiten de stad waar geen elektriciteitsnet is. Het Nederlandse Victron Energy is wereldmarktleider van 12/24/48V systemen op zonne-energie. Alleen wordt het nog niet in Nederland toegepast in huis en dat maakt mijn idee voor NL vernieuwend.

Wat maakt je idee uitvoerbaar? 
Ik koop een bouwpakket van een pipowagen met veranda van 500×240 cm van www.gadero.nl en installeer er een 12/24 V systeem van Victron in. Ik ben zelf dealer van Victron dus voor mij zijn de lijnen kort. Alle apparatuur op 12V heb ik al in huis want dat is mijn winkelvoorraad. Ook heb ik een koelkast, oven, kooktoestel, waterkoker, koffiezetter, tosti-ijzer, stofzuiger, wasmachine en een gereedschapslijn zoals cirkelzaag, decoupeerzaag, kettingzaag op 24V die ik demonstreer. 

Hoeveel tijd kost je plan?
De meeste tijd zal zitten in het opbouwen van de pipowagen en dat moet in de droogteperiode van april / mei / juni gebeuren. Installeren van een 12/24V installatie heb ik reeds veel ervaring mee en is een week werk. Het is in ieder geval de bedoeling dat het in de zomer af is en ik iedereen kan uitnodigen en kan zien hoe het werkt.

Geef een raming van de kosten van je plan
Houten Pipowagen 500 x 240 x 319 cm met veranda en trap voorzijde € 3098,95
Vlemmix tinyhouse onderstel 2x AS 495x220x56 2270 Kg € 2783 incl. BTW
Victron Energy 2 panelen, 2 accu’s 265Ah, installatie, bedrading = € 2592,04
Apparatuur 12/24V: koelkast, oven, kooktoestel, elektronische apparatuur = € 2652,75